Hogyan lehet megállítani a gyermekeit, hogy ne ütjenek egymással és harcoljanak

Ha gyermekeid küzdenek és ütnek egymással – nem vagy egyedül. A családok mintegy 70-80 százaléka fizikai erőszakot jelez gyermekei között, Dr. Ruth Peters szerint, “A törvény lefektetése” szerzője. A testvérek elleni küzdelem a legtöbb szülő számára a leginkább zavaró probléma, és gyakran tehetetlennek érzik magukat, hogy megakadályozzák őket. A testvércsaták az összecsapó személyiségek, a rivalizálás, az unalom, a harag vagy a féltékenység hatására előfordulhatnak, vagy felkelthetik a figyelmüket. Bár úgy érzed, hogy a harcok nem állnak az irányításodból, segíthet neked jobb szociális készségek fejlesztésében.

Lépj be, hogy megállítsd a harcokat és ütköztess. Különítse el a testvéreket, akár otthonában, akár más helyiségekben. Még akkor is, ha csak verbális visszaélésről van szó, anélkül, hogy megütötte volna, fontos azonnal megállítani, hogy megakadályozza az érzelmi hegeket, amelyek Dr. William Sears szerint még hosszabb ideig gyógyulnak, mint a fizikai hegek. Tartsa a testvéreket a saját terükben elkülönítve, amíg megnyugodtak, hogy megakadályozzák a harcok újraindítását.

Ösztönözze gyermekeit, hogy fejezzék ki a harcot. Higgadtan hallgasd meg minden gyermeket anélkül, hogy megbecsülnéd a hibát, ami azt eredményezheti, hogy a figyelmen kívül hagyott gyermek úgy érzi magát, mintha tisztességtelenül félre tudná venni. Mutassa meg az empátia mindkét szempontból megismételve a gyerekek érzéseit. Lehet mondani: “John, úgy érzed, hogy Tom Tom játszotta a videojátékodat engedély nélkül” és “Tom, úgy gondolja, hogy John engedélyt adott neked.” Azáltal, hogy bátorítja őket arra, hogy a dühös érzéseiket polgári szóval terjesszék ki, és ne járjanak velük, segítenek nekik jobb kommunikációs készségeket fejleszteni. Engedje meg őket, hogy további beavatkozás nélkül töltsék be. Lehet mondani: “Te ketten elég idősek ahhoz, hogy ezt dolgozzátok ki és legyenek barátok.

Állítsa be az alapszabályokat arra vonatkozóan, hogyan várhatja a gyerekek egymás kezelését és a következményeket, ha nem tartják be őket. Tájékoztassa őket arról, hogy mi nem megengedett – például üti meg, nevezzen, átkozja vagy kezeli egymást más tiszteletlen módon. Tüntesse fel a negatív következményeket, ha nem engedelmeskednek. A gyermekek számára fontos kiváltság elvesztése – például a TV, a mobiltelefon vagy a számítógép használata. Lehet mondani: “Ha legközelebb egymásnak ütsz, az éjszaka folyamán nem lesz TV.” Egy tinédzser számára a hétvégére lehetett őrölni.

A harcok kezdete előtt beavatkozik, javasolja a Sears-et. Ha észreveszi, hogy egy testvér megpróbálja megkísérteni a másikat a sértésekkel vagy az eltérõ nyelvekkel való harcban, küldjön neki egy szigorú figyelmeztetõ pillantást, amíg meg nem áll. Vagy egy nyugodt emlékeztetőt ajánl, mint például: “Ne tegye le a kicsi testvéredet” vagy “Nem beszélünk ilyen módon ebben a családban” vagy “Hívjuk a nővéredet, hogy ez a név egy lecsúszott”. Ez megtanítja a gyermekeit, ahol a határ elfogadhatatlan magatartás, és megállítani azt megelőzően, hogy harcolni kezd.

Legyen pozitív példakép. A gyerekek gyakran tükrözik, hogy szüleik hogyan kezelik a konfliktusokat, a nézeteltéréseket és a stresszt. Kerülje el, hogy a házastársával vagy másokkal harcoljon gyermekei előtt, még akkor is, ha telefonál. Ha gyermekeitek úgy látják, hogy konfliktusokat kezelnek a kiabálással, a megalázó nyelvhasználattal, a süllyedő ajtókkal vagy a sértés miatt, akkor hajlamosabbak lesznek a diszkriminációkat ugyanolyan diszfunkcionális módon megoldani. Állítson be példát arra, hogy bemutatja gyermekeinek, hogyan működik különbségek a nyugodt beszélgetéseken keresztül. Ha tiszteletben tartja a másik személyt a nézeteltérések során, akkor valószínűbb, hogy a gyermekeit is meg fogják kezdeni.