A jód és a kukoricakeményítő gyerekeknek szóló tudományos kísérletek

Kényes kísérletként megmutathatja kisfiúinak, vagy a teendők felügyeletével, két jól ismert kísérlet létezik, amelyek kimutatják a kémiai reakciókat jóddal és kukoricakeményítővel. A jód egy közös elem, amelyet számos orvosi szekrényben találnak. A jód egyik tulajdonsága az, hogy lila színűvé válik a keményítő jelenlétében, ami a legtöbb konyha közös magja a kukoricakeményítő formájában. Ezt a tulajdonságot használva megnézheted, hogyan reagál a keményítő különböző vegyi anyagokkal és enzimekkel. Az első kísérlet célja annak bemutatása, hogy a nyál enzimje hogyan kezdi meg a keményítő megemésztését a jód és keményítő oldatban. Hipotézise a hallgatósággal, hogy a keményítő és a jódoldat hogyan változik a keményítő emésztés során. Ha nyálat ad hozzá a jód és a keményítő oldatához, az amiláz enzim lebontja a nyálban a keményítőt, hogy megkezdje az emésztést, és az oldat világossá válik, míg a kontroll oldat, amely nem nyál, továbbra is lila marad. A második kísérlet célja annak megmutatása, hogy mennyi C-vitamin van minden egyes levben. A C-vitamin megvédi a reakciót a jód és a keményítő között, és a lila szín eltűnik. Ez a kísérlet azt feltételezi, hogy a C-vitamin legmagasabb szintjével rendelkező gyümölcslé megkívánja a legkevesebb cseppet, hogy a lila színt eltávolítsa a megoldástól. A legmagasabb C-vitamin tartalmú narancslé a legkevesebb cseppet fogja megállítani, míg a cseresznye lé a leginkább megköveteli.

Saliva és keményítő emésztés

Öntsön egy teáskanálnyi vizet az egyik kémcsőbe. Jelölje meg ezt az “A csövet” maszkoló szalaggal.

A C-vitamin tartalma a Juice-ban

Pörög a teáskanálba, amíg megtelt. Öntsük a nyálat a második kémcsőbe. Jelölje meg ezt a “B csövet” maszkoló szalaggal.

Mérjünk meg 1/4 teáskanál kukoricakeményítőt, és helyezzük minden kémcsőbe. Az egyes csöveket rázza fel a keményítő feloldásához.

Tegye fel a biztonsági szemüveget. Töltse meg a szemcseppent jóddal.

Helyezzen négy csepp jódot minden egyes kémcsőbe. Nézd, ahogy a folyadék mindkét csőben mély kék színt vált.

Helyezze a csöveket a tartóba, és hagyja őket zavartalanul 30 percig.

Ellenőrizze a színt 30 perc elteltével. A vízzel és kukoricakeményítővel töltött kémcső még mindig lila. De a nyálvizes kémcső könnyedén vagy tisztán világossá válik. Ez azért van, mert a nyálban lévő enzimek lebontják a keményítőt. Ez mutatja az emésztés első lépéseit.

Öntsön egy pohár vizet egy tálba. Adjunk hozzá 2 evőkanál kukoricakeményítőt, és keverjük össze a villával, amíg a keményítő teljesen fel nem oldódik.

Tegye fel a biztonsági szemüveget. Töltsük fel a szemcseppet jóddal. Add hozzá a jódot a kukoricakeményítő keverékhez egy cseppenként, amíg az egész keverék mély kék színű lesz. Ürítse ki a szemcsepp többi részét. Öblítse ki a csepegtetőt vízzel.

Öntsünk 2 evőkanál jód- és kukoricakeményítő keveréket négy kémcsőbe, és helyezzük őket a rackbe. Maszkoló szalaggal és tollal jelölje meg minden csövet Orange, Lemon, Apple vagy Cherry juice-ra.

Töltsük a szemcseppet narancslével. Tegyen két cseppet az első kémcsőbe. Cserélje ki a csövet az oldat keveréséhez. Folytassa a lé és az örvény hozzáadásához, amíg a megoldás nem világos. Rögzítse a megoldáshoz szükséges cseppek számát.

Ismételje meg a másik három levét, jegyezze fel az egyes gyümölcslevek mennyiségét. Mivel az aszkorbinsav vagy a C-vitamin megakadályozza a kukoricakeményítő és a jód közötti reakciót, a legmagasabb C-vitamint tartalmazó gyümölcslé megkívánja a legkevesebb cseppet az oldat tisztítására. A kevesebb C-vitamint tartalmazó gyümölcslevek több csepp levét igényelnek a megoldás tisztázására.