Hány tojás lehet enni egy nap káros hatások nélkül?

Egészségügyi szakértők sok éven keresztül olyan iránymutatásokat adtak ki, amelyek arra késztették a lakosságot, hogy korlátozzák a tojásfogyasztást, mert a kolbász nagy mennyiségű étkezési koleszterinszintje van a tojássárgákban. A kutatások kimutatták, hogy sok embernek jogában áll a tojásokat rendszeresen használni, beleértve a tojásokat is, így nem mindig könnyű kitalálni, hogy hány tojást fogyasztanak naponta. Az étrend átfogó összetétele fontosabb lehet, mint hány tojást fogyaszt a betegség kockázatának meghatározásakor.

Tojás és szívbetegség kockázat

Minden nagy tojás körülbelül 186 milligramm koleszterint tartalmaz. Javasoltuk, hogy az emberek naponta legfeljebb 300 milligrammra korlátozzák koleszterinfogyasztásaikat, de a 2015-ös táplálékügyi iránymutatások tanácsadó bizottságának tudományos jelentése már nem teszi ezt az ajánlást. Valójában a bizottság megjegyzi, hogy az étrendi koleszterin nem táplálja a túlzott fogyasztást, egészséges emberekben, ha egy tojás naponta nem eszik, nem növeli a szívbetegség vagy a stroke kockázatát. A British Medical Journal 2013-ban megjelent cikkét. A cukorbetegségben szenvedők azonban nagyobb kockázatot tapasztalhatnak ebben a fogyasztási szinten. Az American Journal of Clinical Nutrition című, 2015-ben közzétett tanulmány kissé eltérő eredményt mutatott, és nem mutatott fokozott stroke- vagy szívroham kockázatát, amikor naponta legalább egy tojást ettek, de kimutatták a szívelégtelenség kockázatát férfiaknál – de nem Nők – a fogyasztás ezen arányában.

Tojás és a cukorbetegség kockázata

A tojásfogyasztással és a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatási eredmények ellentmondásosak. Bár az American Journal of Clinical Nutrition 2013-ban közzétett metaanalízis azt mutatta, hogy a tojásfogyasztás nem növeli az egészséges emberek szívbetegsége kockázatát, 2-es típusú cukorbetegségre potenciálisan nagyobb kockázatot jelentett azok számára, akik legalább egy Tojást naponta. Egy másik, a Diabetes Care-ben 2009-ben közzétett elemzés szerint a cukorbetegség még alacsonyabb fogyasztási szint mellett is némileg megnövekedett, mint egy tojás naponta mind férfiakban, mind nőként. Másrészről a cukorbetegségben, a metabolikus szindrómában és az elhízásban: Célok és terápia 2014-ben publikált szisztematikus áttekintése szerint a tojásokat tartalmazó diéták bizonyos típusai csökkenthetik a metaboiikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Tojás és általános halálozási kockázat

Míg egy 2008-ban megjelent The American Journal of Clinical Nutrition című tanulmány megállapította, hogy a tojásfogyasztás nem társult a szívbetegség kockázatával, megállapította, hogy azok a személyek, akik hét vagy több tojást ettek, valamivel magasabb halálozási kockázattal rendelkeztek. A cukorbetegeknél a halálozás kockázata kétszer olyan magas volt, mint hetente vagy annál több tojást hetente, mint azok, akik hetente kevesebb tojást ettek.

Tojás az egész táplálkozás részeként

A Metabolism 2013-ban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az anyagcsere-szindrómában szenvedő emberek javulást mutattak koleszterinszintjükben, és kevesebb inzulinrezisztenciát tapasztaltunk, amikor minden nap egész tojást ettek egy étrend részeként, amely nem tartalmazott több mint 30 százalék energiát a szénhidrátból. Egy másik, a The British Journal of Nutrition 2011-ben közzétett tanulmány szerint a 2. típusú cukorbetegek, akik napi két tojást ettek, nagyobb javulást mutattak a koleszterinben, mint azok, akik tojások helyett 3,5 uncia sovány fehérjét fogyasztottak, és javították a vérnyomást és a vérszintet A cukorszabályozás és a fogyás. Mindkét csoport csökkentett kalóriatartalmú diétát követett, 40% kalóriát kaptak szénhidráttól és 30% kalóriából minden fehérjéből és zsírból. Úgy tűnik, hogy ezek az eredmények támasztják alá a tápanyagokban 2015-ben közzétett felülvizsgálati cikk ajánlását, amely megállapította, hogy a tojásfogyasztást nem lehet egyedül figyelembe venni – az egész étrendet figyelembe kell venni.

A szabadtartású tojások kiválasztása a legjobb, ha lehetősége van, mivel ezek a tojások általában táplálóbbak. A Mother Earth News 2007-ben megjelent cikk szerint ezek a tojások alacsonyabbak a telített zsírban és a koleszterinben, mint a rendszeres tojások, valamint az alapvető tápanyagok, köztük a béta-karotin, az omega-3 zsírok és az A és E vitaminok. Naponta egynél több tojást szeretne fogyasztani, az egész tojás és a tojásfehérje keverékét az esetleges kockázatok csökkentése érdekében kívánja használni, mivel a tojássárgát tartalmazó koleszterinszintet felelősnek tartják a tojásfogyasztásból eredő megnövekedett egészségügyi kockázatokért.

Tojás típusa