Hogyan befolyásolja az egészségtelen étel a futó teljesítményt

Ha javítani szeretné a futó teljesítményét, akkor fel kell készülnie arra, hogy javítsa fizikai és állóképességét, és fokozatosan növelje a futásteljesítményt. Azonban az a tényező, amelyet sokan figyelmen kívül hagynak, amikor a futásra való képzés a táplálkozás. Meglepő módon az ételek, amelyeket eszel, hatalmas hatással lehetnek a futó teljesítményére, és az egészségtelen étrend fogyasztása a fejlődést drasztikusan csökkentheti.

Amikor ételt fogyaszt, teste leállítja azt, hogy azonnali felhasználásra vagy később tárolásra kerüljön. A nagy kalóriatartalmú, tápanyag-sűrű, egészséges ételek segítenek a futó teljesítmény növelésében, mivel éberek és energikusabbak. Azonban az egészségtelen ételek a teljesítmény csökkenéséhez vezethetnek. A magas cukortartalmú ételek nem nyújtanak tartós energiát, ami azt jelenti, hogy energiaszabályokat szenvedhet és gyorsan elfáradhat az étkezés után. Azt is, hogy érzi magát dagadt és kényelmetlen.

Az egészségtelen élelmiszerek hatalmas mennyiségű kalóriát tartalmaznak, és ha elkezded őket elfogyasztani, gyakran nehéz megállítani magad a túlfogyasztásról. Ez a testtömeg és a zsírmennyiség növekedéséhez vezet. Az elit futók gyakran 12 százalék alatti testzsírt, a nők pedig 8-15 százalékot. Bár ennél valamivel több zsírtartalmat hordozhatsz, annál többet kapsz, annál többet mérlegelsz, ami azt jelenti, hogy nehezebb munkát találsz, és küzdsz a sebességed fenntartásához.

Ha fut, a szív és a tüdők a szokásosnál jobban kell dolgozniuk, és több oxigént igényelnek. Ehhez meg kell növelni az ezekhez a területekhez szivattyúzott vér sebességét és mennyiségét. Sok egészségtelen élelmiszer tartalmaz nagy mennyiségű transz- és hidrogénezett zsírt. Ha feleslegessé válik, ezek a véredények felszaporodását okozhatják, ami azt jelenti, hogy a légzőszervekbe jutó vér mennyisége csökken, és sokkal keményebb futást tapasztal.

Az Ön által fogyasztott ételnek, amely pozitív hatást gyakorol a futó teljesítményére, a táplálékot a tápanyag sűrű teljes élelmiszerekre kell alapoznia. Táplálja a szervezetet minőségi szénhidrátokkal, például gyümölcsökkel, zöldségekkel, édesburgonyával és barna rizszel. A hús, a hal és a tejtermékek fehérje fogyasztása az izomkárosodás javítása érdekében, valamint az egészséges zsírok, például az olívaolaj, a diófélék és a kókuszdió, hogy segítsenek a hormontermelésben.

Energiaszintek

Test felépítés

Véráram

Egészséges ételek