Hogyan kell kezelni a gázfájdalmat laparoszkópos epehólyag műtét után

Az epehólyag eltávolítása vagy a kolecisztektómia tipikusan akkor történik meg, ha legalább egy gallstone-támadásra került sor. A legtöbb kolecisztektómiát laparoszkópos módon végzik – hosszú eszközzel, apró kamerával a végén -, mivel ez tipikusan gyors gyógyulást eredményez és a szövődmények minimálisak. A gáznemű fájdalmak gyakoriak a laparoszkópos eljárások után, mivel szén-dioxidot injektálnak a hasba, hogy javítsák a sebész nézeteit. Bár a legtöbb gázt eltávolítják, az eljárás után is marad. A székrekedés a műtét után is okozhat fájdalmat.

Állítsa be magát az oldalára, ha vállfájdalom okozta a szén-dioxidot, ami irritálja a membránt. Hajtsa térdét a mellkasához, és tartsa ezt a pozíciót 5-15 percig. Egy másik hasznos helyzet a váll fájdalom fekszik a hátán, a csípő emelt több párnák.

Séta, amint megengedheti ezt. A sebészi beavatkozás előtti gyaloglás segít a szervezetnek gyorsabban fellépni. Mivel a műtét lelassítja a gasztrointesztinális rendszert, a gáz felépül és székrekedéssé válhat. A gyaloglás segít a gáz eloszlatásában és az emésztés elősegítésében. Kezdje lassan és kb. Egy héten belül dolgozhasson szokásos tevékenységi szintjével.

Fájdalomcsillapításokat szedjen sebészi fájdalmakra, amint azt a sebész rendeli, de ne tégy túlzásba. A kábítószerek lelassíthatják az emésztőrendszert, székrekedést és gázokat okozhatnak.

Egy magas rosttartalmú diétát sok gyümölcszel, zöldséggel és teljes kiőrlésű gabonával tápláljon a székrekedés megelőzésére. Ilyenkor sok vizet itasson, és szedje a széklet lágyítót, ha szükséges a székrekedéshez. Kerülje a zsíros ételeket, amelyek gázokat okozhatnak, de később hozzáadhatják az étrendhez.

Vegyünk olyan over-the-counter gyógyszereket, mint a szimetikon a gázfájdalomra, hacsak a sebész nem tanácsolta ellene.