Hogyan lehet megtisztítani a testet túl sokat eszik

Ha sós ételeket fogyaszt, valószínűleg felesleges nátriumot fogyaszt – az anyagot az asztali sóban, és egy összetevőt sok gyógyított, füstölt, konzerv és feldolgozott ételben. A magas nátrium bevitel a magas vérnyomást okozhatja vagy súlyosbíthatja. Mivel a nátrium fontos szerepet játszik a szervezet folyadék egyensúlyában, a nátrium feleslegének fogyasztása ödémához vagy folyadékretencióhoz vezethet. Ha bizonyos olyan betegségei vannak, amelyek a szervek körüli folyadék felhalmozódásához vezetnek, a felesleges nátrium elegendő folyadékgyarapodást okozhat, és orvosi válságba kerülhet. Nincs otthoni kezelés a szervezet túlzott étkezési nátriumának gyors megtisztítására. De az étkezési nátrium visszaszorítása és a duzzanat csökkentése és a keringés javítása érdekében az egészséges test természetesen és fokozatosan eltávolíthatja az ásványi anyag túlzott mennyiségét.

Ha a túlzott sófogyasztás több mint 5 fontot okozott egy hét alatt vagy annál kevesebb, akkor az Amerikai Gyógyszerészek Akadémiája szerint sürgős orvosi segítséget kell kérnie. Ebben az esetben valószínűleg kezelésre van szükség a felesleges folyadék eltávolítására. Ha már fennáll a folyadékretenciót okozó állapot, például vesebetegség vagy szívelégtelenség, orvosi csoportja kérheti, hogy naponta ellenőrizze a testsúlyát, és személyre szabott útmutatást adjon, mikor kell hívni, és mikor kell sürgős orvosi kezelést igényelnie .

Vágja vissza a só és a nátrium bevitelét. Az American Heart Association szerint a felnőtteknek napi 2300 mg-nál kevesebbet kell fogyasztaniuk. Ez a nátrium mennyisége körülbelül egy teáskanál sóban található – de mivel a nátriumot olyan sok ételben találják meg, az alacsony nátriumtartalmú tápláléknak nincs több helyzete több mint egy adag napi sóval. Azt is célozzák, hogy elkerüljék a sótartalmú ízesítőket, például a fokhagymás sót, a fűszerezett sót vagy hagymás sót. Válasszon friss vagy szárított fűszernövényeket, sózatlan fűszereket, ecetet, citromlevet vagy mészet, hogy helyettesítse az ételeket.

Határozza meg vagy kerülje el a magas nátriumot tartalmazó ételeket. A keményített, füstölt, sült vagy konzerv hús és hal magas nátrium. Más magas nátriumot tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a gyorsétterem, konzerv zöldségek, levesek és csomagolt ételek, amelyek tartalmazzák a fűszerezés csomagot – például dobozos makaróni és sajt vagy száraz tészta leves csomagok. Az olyan fűszerek, mint a szójaszósz, a halszósz, a roston szósz és a ketchup szintén magas a nátriumban.

Válasszon alacsonyabb nátrium opciókat. Egyél gyümölcsöt és zöldséget naponta. Bár a gyümölcs minden formája alacsony nátriumot tartalmaz, válasszon friss, fagyasztott vagy alacsony nátriumtartalmú konzerv zöldséget. Sok gyümölcs és zöldség jó kálium forrás, és a káliumban gazdag táplálék segítheti a szervezetet a felesleges nátrium-vizeletből eltávolítani. Válasszon alacsony nátriumtartalmú gabonákat is, mint a rizs, tészta, quinoa vagy árpa, és rendszeresen száraz babot vagy alacsony nátriumtartalmú konzerveket használjon. Válasszon friss vagy fagyasztott halat, baromfit és húsokat – de vigyázzon, hogy a hús vagy csirke ne kerüljön nátrium-oldat hozzáadásával. A tej és a joghurt kicsi, de elfogadható mennyiségű természetes nátriumot tartalmazhat, de a magas sótartalom miatt korlátozza a sajtot.

Olvassa el az élelmiszercímkéket. Ha a nátriumot napi 2300 mg-ra korlátozni próbáljuk, ez körülbelül 600 mg-os adag étkezésenként, néhány napi ételenként 100-200 mg-mal. Ne feledje, hogy a címkén szereplő nátrium a kiszolgáló méretén alapszik, tehát ha 1 csésze leves 900 mg nátriumot tartalmaz, akkor 2 csésze 1800 mg.

Mozgasd a tested. A fizikai aktivitás javítja a véráramlást, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy extra folyadékot pumpáljon a végtagoktól – egy közös hely a folyadék számára a medencéhez – és végső soron segít megszabadulni a folyadéktól a vizelés során.

Ha a karjaidat vagy a lábad duzzadt, emelje őket naponta többször. Ez segíthet a duzzanat csökkentésében és a kényelem megkönnyítésében. Orvosa még kérheti, hogy a karján vagy a lábán kompressziós ruhát viseljen, hogy javítsa a véráramlást és csökkenti a duzzanatot.

Ha enyhe folyadékvisszatartás érzi magát, ha a felesleges nátriumot fogyasztja, beszéljen orvosával a tüneteiről. Készíts egy tápláló, alacsony nátriumot tartalmazó étrendet hosszú távú életmódbeli szokássá. Kérjen tanácsot a dietetikusnak, ha útmutatásra van szüksége az alacsony nátriumtartalmú étrend követésében, vagy ha segítségre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon az étkezési preferenciáihoz vagy más étrend-korlátozásokhoz. Értékelte: Kay Peck, MPH RD